Skötsel av din hästs päls

Hästen skiljer sig ifrån människan på många sätt och ett av de största måste vara sättet vi rengör oss på. Med den päls som hästar har behövs en speciell teknik när det kommer till skötsel.

När vi borstar hästens päls kallas det för att rykta, till det finns det en hel del redskap som alla är bra för olika saker. I pälsen fastnar damm och smuts från när hästen är ute och springer i hagen. Hästen ska ryktas minst två gånger om dagen och alltid innan ridning ska ske, man kan också säga cirka 30 minuter om dagen. Om man inte ryktar hästen ordentligt och får bort all smuts och svett kan det uppstå skavsår när utrustning är på. Förutom att man gör hästen ren när man ryktar ger man också hästen kärlek och gos under tiden. Man bidar också till ökad blodcirkulation vilket hjälper hästens blodflöde.

Det finns olika tekniker man kan använda sig av när det kommer till ryktning. Det är dock väldigt smidigt att börja framme vid halsen på hästen och arbeta sig bakåt. Först börjar man med att få ren hästen från smuts och det gör man lättast med ett verktyg som heter rotviskan, den har långa och hårda strån. När hästen blivit borstad på hela kroppen med rotviskan byter man ofta verktyg till ryktborsten och ryktskrapan. De verktygen används tillsammans och hästskötaren håller en i varje hand, med ryktborsten borstar du hästen och med ryktskrapan borstar du av smutsen från borsten.

Det är också viktigt att kratsa hästens hovar, det gör man med en hovkrats. Med den tar man bort all smuts och lera som sitter inuti hoven. Glöm inte heller av att torka hästens ögonvrår och näsborrar med en fuktig trasa.