Att få sin valp rumsren

En valp blir i regel rumsren vid tre till sexmånadersåldern, förutsatt att den blir ordentligt tränad. Tänk på att när valpen är riktigt ung så klarar den inte att hålla sig, de behöver dessutom uträtta sina behov flera gånger per dag. Ett bra tips för att undvika olyckor under natten är att inte låta den äta efter 20:00. Under dagen så kan det vara en bra idé att begränsa utrymmet som valpen rör sig på, då är det lättare att hålla koll på den. Det kommer kräva både tid och engagemang för att få valpen rumsren. Med några tips så kan blir det enklare!

Rasta ofta

Valpar kissar i regel efter de har ätit, lekt eller sovit och då är det ofta bråttom. De brukar ofta bajsa ganska kort efter att de vaknat och kort efter att de har ätit. Därför är det alltid en bra idé att rasta vid båda dessa tillfällen. Det är inte ovanligt att valpen blir lite nervös när den behöver uträtta sina behov, vid sådana tillfällen måste du vara uppmärksam och snabbt ta ut valpen så den får göra sitt. Tänk även på att hundar brukar leta efter mjuka underlag när det är dags för att kissa eller bajsa, det kan därför vara smart att plocka undan mattor tills valpen lärt sig var den ska gå.

Ta gärna valpen till samma plats

Valpar går gärna tillbaka till det senaste stället den gjorde sina behov på, det kan vara bra i åtanke om man vill skapa rutin. Valpen är förmodligen inte så van vid att vara utomhus från början och kan lätt bli distraherad av allt intressant den kan hitta, därför kommer du behöva ha tålamod och låta det ta lite tid från början. Beröm valpen lite lätt när den gör bra ifrån sig.

This entry was posted in Hund.