Bli ett proffs på att sköta om hästens hovar

Det är viktigt att ta hand om sin älskade häst på bästa sätt. Precis som människor har de olika behov för att må bra fysiskt och psykiskt. De behöver daglig omvårdnad av päls och hovar och de behöver visiteras för att se att de är friska och mår bra. Men ibland behöver de också behöva extra omvårdnad till exempel vid sår, sjukdomar och skador.

Daglig hovvård

Hovarna behöver kratsas ur varje dag för att få bort stenar och smuts. Dessutom kan du lättare visitera hovarna när de är urkratsade och se så att strålarna ser fina ut. Kontrollera att det inte är några sprickor i hovväggen och att hästen inte ömmar. Det är bra att smörja hoven varje dag med fukt för att förhindra att de spricker. Vissa krämer innehåller ämnen som även skyddar hovarna mot bakterier och ökar tillväxten.

Vid behov

Om hästen fått problem med hovarna finns olika produkter för att läka dem. Men det är viktigt att först kontakta en hovslagare för att få professionella råd om hur du bör vårda hästens hovar. De kan till exempel vara strålröta, sprickor i hovarna och hovböld som drabbar hovarna.

This entry was posted in Häst.