Bra saker till katten

En katt behöver stimulans och bra produkter för att frodas i ditt hem. Det spelar ingen roll om katten är ute eller inte, bond- eller raskatt… de har alla samma instinkter och krav i mångt och mycket.

Vatten

Katter känner inte törst men behöver dricka vatten varje dag. En vildkatt får nästan allt vatten från byten de fångar men torrfoder eller blötmat fyller inte samma funktion vilket kräver vattenskålar. De vill inte ha vattenskålen nära maten eftersom i naturen är det inte vanligt att föda och vatten finns på samma plats. Katter vill se vattenyta för att försäkra sig om att vattnet är rent och drickbart, en genomskinlig skål passar bra. Tänk också på att katter har väldigt känsliga morrhår och de kan avstå att dricka vatten om skålen är för liten så de tvingas böja morrhåren mycket.

Du kan även köpa en vattenfontän till katten, många katter älskar att dricka rinnande vatten och vägrar röra vatten i en skål. Hos Supercat kan du köpa vattenfontäner i flera format och utseende beroende på om katten gillar porlande eller fallande vatten.

Kattlådor

Även utekatter kan behöva gå på toaletten inomhus, du kan alltså inte skippa kattlådan bara för att katten går ute på dagarna. Katter är renliga djur som gräver ned sin avföring så byten och rovdjur inte ska veta att de har varit där. Ett hem ska ha 1 låda per katt plus en extra. Så för en katt ska du helst ha två lådor, har du två katter borde du ha tre och så vidare. Om de inte gillar att gå på lådan och hittar andra platser istället betyder det inte att de är olydiga. Det kan bero på en mängd saker: katten gillar inte placering av lådan, katten gillar inte utformning av lådan (en del vill ha lock, andra inte), de gillar inte den typ av sand du har i lådan. Ta dig tiden att testa olika saker för att om katten börjar använda lådan.

Leksaker

Katters främsta instinkt är att jaga små byten. Hos oss får de maten serverad så de jagar sällan för att äta, de jagar för att det är roligt och deras hjärna säger åt dem att jaga. För innekatter är det extra viktigt att aktivera dem och låta dem jaga tygmöss, fjädrar och andra roliga saker. Ta bort och byt ut leksakerna emellanåt så de inte tröttnar på dem. Om de börjar ignorera en leksaksråtta kan du lägga den i ett skåp i två veckor och sedan ta fram den igen, då kommer de leka med dem som den vore ny!