Starta upp ett akvarium

Att sitta och titta på ett akvarium kan vara riktigt rofyllt. Fiskar som simmar hit och dit, växter som svajar lugnt i strömmen från pumpen och frenesin som uppstår när du släpper i lite mat.

Så hur gör man då för att starta upp ett akvarium. Jo, man måste ju börja med att köpa ett akvarium som passar på någon bra, plan plats, inte i direkt solljus. Tänk på att ett litet akvarium rymmer lite fisk och enligt jordbruksverket bör det inte vara mindre än 40 liter.

Till akvariet behöver du ha en pump/filter och en doppvärmare. Grus och eventuellt rötter, samt växter och så klart vatten. Börja med att sätta i värmaren och sätt pumpen på kortsidan så att vattnet cirkulerar bra. Skölj av gruset så att damm försvinner, innan du häller det i akvariet. Slutta det något bakåt, så att det är lägre fram än bak.

Fyll nu akvariet med ca ⅓ kallt vatten. Lägg ett fat på gruset där du häller, så ligger gruset kvar. Eventuella rötter kan skrubbas något innan man lägger i dessa, då de kan missfärga vattnet något. Placera rötter och växter så att fisken har något att gömma sig bakom. Fyll på med vatten så att det täcker pumpens övre del.

Sedan kan du tillsätta vattenberedningsmedel för att fisken ska må bra i vattnet. Sätt igång pump och värme och låt sedan akvariet vara i ungefär en vecka innan du går och köper fisk. Berätta på butiken att du nyss startat upp ett akvarium och vilken storlek du har, så hjälper dom dig med hur många och vilka fiskar du kan ha i.